Gerincgyógyászat és sportrehabilitáció

Gerincgyógyászat és sportrehabilitáció

+36 30 403 1857   vagy

Kezelési koncepciónk – Mozgás Piramis

“Engedj utat a mozgásnak, és érd el vele céljaidat”

A gyógyuláshoz szükség van egy terápiás tervre, mely egyénre szabott és páciensorientált. A mozgásterápiában lépcsőzetes a javulás, a cél, a fájdalommentességen túl a hétköznapokba beépülő rendszeres testmozgás és ezáltal a jó kondíció elérése.

A MozgásPiramis egy olyan terápiás koncepció, melyben a gyógytornász vezetése által, a páciens egyre magasabb terápiás szintet érhet el, a cél a teljes gyógyulás vagy a sport élvezete.

1. Fájdalomcsillapítás, gyulladáscsökkentés, relaxáció

Szöveti gyógyulás, regenerálódás első szakasza, mely 1-2 naptól akár egy hétig is eltarthat. Célja a szöveti stressz reakció csökkentése, mivel a fájdalom hatására a szövetek kóros feszüléssel reagálnak és a keringésük is romlik.

2. Ízületi mozgáspálya növelése, mobilizálás, keringésjavítás

A helyi szöveti keringésjavítás, a mozgatás, az ízületek mozgástartományának növelése segíti a gyógyulást.

3. Izomerősítés, alapszintű stabilizálás, tartáskorrekció

A regeneráció, pihentetés során az izomzat legyengült, veszített tónusából, ebben a szakaszban kezdhető el a fokozatos erősítése. A fájdalom, sérülés, dysfunkció miatt kialakult kóros tartás már korrigálható, az ízület, izomerősítés által stabilizálható. Ebben a szakaszban még gyakori a visszaesés, az átmeneti állapotromlás (enyhe fájdalom), mivel a mozgásrendszer még nem teljesen terhelhető.

4. Funkcionális stabilizáló gyógytorna, egyensúly és az állóképesség fejlesztése, propriocepció javítása, kondíciójavítás

A terápia során ez a leghosszabb szakasz, a legváltozatosabb gyakorlatokkal, melyek funkcionálisan építenek, erősítenek és stabilizálnak. Az ízületek, izmok, csontok (tehát a sérült szövetek) már egyre intenzívebben terhelhetőek. A hétköznapi életben már örömöt jelent a mozgás, a jó állóképesség és kondíció már érezhető és látványos.

5. Sportspecifikus gyakorlatok, izomerősítő tréning

A sérülést, dysfunkciót (kóros állapot) követően, amennyiben fokozatosan építettük fel a terápiát, elérhetjük azt a szintet, hogy újra sportoljunk, aktívan éljünk. Amennyiben eddig nem sportoltunk, úgy ebben a szakaszban lehetőség van valamelyik sporttevékenység irányában nyitnunk, hogy a mozgást a mindennapi élet részévé tegyük. Az első lépéseket még a gyógytornásszal kontrolláltan tegyük, hogy az újrasérülést elkerüljük.